DECLARACIÓ D’ALTURA

  • Signen la “Declaració d’Altura” a favor d’un “federalisme plurinacional”
  • Defensen el protagonisme de la joventut per a “actualitzar” els pactes de la Transició de 1978

Joves Socialistes del País Valencià (JSPV) ha presentat aquest diumenge la “Declaració d’Altura”, un document que arreplega les principals propostes de reforma de la Constitució Espanyola de 1978 que les i els joves socialistes han debatut aquest cap de setmana en la localitat d’Altura, en la comarca de l’Alt Palancia, dins de les I Jornades de Model Federal de l’organització.

Per a Joves Socialistes, 2018 ha de ser “l’any del canvi constitucional” per a “actualitzar els consensos de 1978, adaptar-los a les noves realitats del segle XXI i, sobretot, a les noves generacions”, sota la idea d’una Espanya com a Estat federal plurinacional, solidari i descentralitzat “enfront dels populismes i simplismes, rupturismes i immobilismes”. En aquest sentit, Joves Socialistes advoca pel reconeixement de la “diversitat cultural, lingüística i identitària” i la cerca de “solucions compartides” en un món de “sobiranies compartides”.

D’aquesta manera, les i els joves socialistes reivindiquen l’Estat Federal com a “garant de la igualtat entre ciutadans, sense que aquest propòsit siga un impediment a reconèixer la singularitat dels territoris”. Així doncs, Joves Socialistes plategen el “blindatge” de drets socials, el reconeixement de nous drets i llibertats, i l’aposta per un model federal d’Estat per a Espanya, plurinacional i integrat en una Europa multicultural.

D’altra banda, des d’una “òptica valenciana” Joves Socialistes reconeixen el País Valencià com a “nació històrica” i rebutgen un model d’Estat basat en “la uniformitat o el domini d’una cultura”, apostant per una visió “inclusiva i integradora d’Espanya, des de la diversitat”. Posar solució a el “greu problema de infrafinançament, deute històric i menyspreu als drets lingüístics” és un dels principals objectius de l’organització juvenil.

En aquestes jornades han participat l’ex lehendakari Patxi López, així com el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, el diputat Artemi Rallo, la Secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez, i el professor de la Universitat de València Joaquín Martín Cubas.